Arabské aerolinky dál rychle rostou. Začínají jim kvůli tomu docházet piloti

Qatar Airways

Qatar Airways Zdroj: Qatar Airways

Na Blízkém východě bude třeba najmout a vycvičit desítky tisíc nových pilotů, aby bylo možné udržet ve vzduchu stále se rozšiřující letecký park zemí Perského zálivu. Uvedla to americká firma Boeing, která v neděli při zahájení aerosalonu v Dubaji oznámila vůbec největší zakázku ve své historii.

V zemích Blízkého východu je podle Boeingu pro budoucích 20 let zájem o 2520 letadel v hodnotě 450 miliard dolarů (8,5 bilionu korun). Nejvyšší počet chtějí koupit tři největší letecké společnosti - Emirates, Qatar Airways a Etihad z Abú Zabí. V rámci zakázky oznámené v neděli Emirates objednala 50 širokotrupých letounů Boeing 777 v katalogové ceně 18 miliard dolarů (335 miliard korun).

K využívání nových letadel bude zapotřebí 36 tisíc nových pilotů a 53 tisíc zaměstnanců údržby, odhadl náměstek obchodního ředitele firmy Boeing Randy Tinseth.

Další objednávky mají s místními aerolinkami rozjednané i další firmy. S evropským Airbusem například vyjednává druhá největší blízkovýchodní letecká společnost Qatar Airways, která za poslední sezonu přepravila 16 milionů cestujících. Na aerosalonu v Bourget se v červnu hovořilo o objednávce 50 letadel A-320 a pěti A-380, ale smlouva uzavřena nebyla. Teď se prý ale připravuje nová objednávka.