Auto s nejvyšší zůstatkovou hodnotou? Fabia, ukázala analýza

Nová Škoda Fabia

Nová Škoda Fabia Zdroj: CTK

Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
Škoda představila novou fabii
10
Fotogalerie
Mezi malými vozy na českém trhu si nejvíce udrží svou hodnotu nová Škoda Fabia. Následují VW Polo, Mazda 2, Hyundai i20, Ford Fiesta a Dacia Sandero. Jednoletou Fabii III půjde prodat s 20 tisíci najetými km za 77 procent její původní ceny, po druhém roce za 66 procent a po třech letech bude zůstatková hodnota 55 procent.

Jak vyplývá z analýzy firmy IBS automotive, která se zabývá oceňováním aut, škodovky si budou držet cenu i mezi mini vozy a také v nižší střední třídě. „Tento stav je do jisté míry očekávatelný, neboť se jedná o domácí značku s dlouholetou tradicí, kvalitním zpracováním, rozsáhlým servisním zázemím a zákaznickou oblibou,“ uvedl analytik IBS Ladislav Smrčka.

Mezi mini vozy skončily za Škodou Citigo Opel Adam a nový Renault Twingo. Citigo si při ročním nájezdu 20 tisíc km po prvním roce uchová zůstatkovou hodnotu 74 procent nákupní ceny, v druhém roce provozu 65 procent a po třetím roce 55 procent.

Prohlédněte si poslední model Škody Fabia představený loni na podzim na autosalonu v Paříži

Škoda Octavia III má mít po prvním roce provozu hodnotu 75 procent, po druhém 66 procent a po třetím 58 procent své nákupní ceny. Cenu si udrží v silně obsazené kategorii před VW Golf, Audi A3, Hondou Civic, Fordem Focus and Hyundai i30.

IBS automotive se letos v únoru připojila ke společnosti Audatex Systems a je součástí mezinárodní skupiny Solera Holdings. Prognózy cen vozidel slouží k predikci budoucích cen vozidel za předpokládaných a předem stanovených podmínek.

Jde o kvalifikovaný odhad budoucí obvyklé ceny vozidla v závislosti na jeho předpokládané době provozu, předpokládaném počtu kilometrů a ostatních faktorech majících přímý, či nepřímý vliv na tvorbu této ceny.

Data a kalkulační systémy společnosti IBS využívají zejména pojišťovny, banky a leasingové společnosti v České republice i na Slovensku při oceňování vozidel a stanovování jejich hodnot.

Čtěte také:

Prodeje nových aut v Česku rostou silným čtvrtinovým tempem