Až 30 tisíc mladých Evropanů bude moci v létě cestovat po Evropě zdarma. EU ladí poslední detaily

Vlakové nádraží v řeckém Pireu

Vlakové nádraží v řeckém Pireu Zdroj: Pixabay.com

Vlak TGV francouzského státního dopravce SNCF
2
Fotogalerie

Evropská unie ladí poslední technické detaily před červnovým spuštěním programu, který by osmnáctiletým občanům umožnil cestovat po území Evropské unie zdarma.

„Aplikační proces programu proběhne během nejbližších týdnů,“ řekla ve čtvrtek v Bruselu Sophia Eriksson Waterschoot, která má v komisi na starosti mládež, vzdělání a projekt Erasmus+.

Pro hladší implementaci programu se proto ve čtvrtek v Bruselu eurokomisař pro vzdělání, kulturu, mládež a sport Tibor Navracsics sešel se všemi zainteresovanými stranami programu včetně zástupců veřejných národních dopravců i Manfreda Webera, předsedy frakce evropských lidovců, která má v europarlamentu nejsilnější pozici.

„Chceme podpořit mladé lidi, aby objevovali kulturní dědictví našeho kontinentu a aby poznávali další lidi a pochopili, že je víc věcí, které nás navzájem spojují v porovnání s těmi, které nás naopak rozdělují,“ řekl Navracsics.

Od června tak bude moct až třicet tisíc Evropanů poprvé cestovat po Evropě vlakem zdarma, v případě nutnosti ale bude možné využít i trajekt nebo autobus. K dispozici bude celkem 15 tisíc lístků pro ty, kteří v daném školním roce dovršili plnoletost a zaregistrovali se do programu. Zájemci se budou moct zaregistrovat sami nebo až v pětičlenných skupinách během prvních dvou týdnů června a porota pak vybere výherce. Ti pak budou moct o prázdninách celý měsíc cestovat vlakem zdarma, na jeden lístek však maximálně ve čtyřech zemích unie.

Projekt nazvaný DiscoverEU (Poznej EU) je zatím v pilotní fázi, na kterou je vyhrazeno 12 milionů eur (306 milionů korun). Od roku 2021 by se ale rozpočet mohl navýšit až na 700 milionů eur, tedy téměř 18 miliard korun. Bezplatně po státech EU by tak mohlo vyrazit přibližně 200 tisíc mladých lidí.

Jízdenky budou distribuovaný prostřednictvím již fungujícího programu Interrail, který poskytuje slevy pro mladé Evropany už od jejího založení v roce 1972.