Babišův fond Hartenberg nakupoval. Získal srbské státní opravny letadel

Srbské letecké opravny JAT Tehnika.

Srbské letecké opravny JAT Tehnika. Zdroj: JAT Tehnika

Letiště v srbské metropoli Bělehradu, na němž sídlí letecké opravny JAT Tehnik.
Srbské letecké opravny JAT Tehnika.
Do skupiny Avia Prime patří i slovinské letecké opravny Adria Tehnika
4
Fotogalerie

Fond Hartenberg ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše koupil významné srbské opravny letadel Jat Tehnika. Akvizici učinil prostřednictvím stejně zaměřené polské společnosti Avia Prime, v níž má Hartenberg většinový podíl. Serveru E15.cz to potvrdil ředitel Hartenbergu Jozef Janov. Opravny byly dosud státním podnikem. 

Srbská vláda požadovala za podnik původně nejméně 523 milionů korun. Žádná ze stran transakce cenu aktuálního obchodu nezveřejnila. Podle informací E15.cz zaplatila Avia Prime za podnik vyšší stovky milionů korun. 

Loňské tržby firmy činily loni v přepočtu 609 milionů korun. Zisk byl jen těsně nad nulou. Privatizační proces společnosti Jat Tehnika začal letos v létě. Transakci ještě musí schválit srbský antimonopolní úřad.

„Zmíněná akvizice je první transakcí Hartenbergu v Srbsku. Vstup na nový trh otevírá taky nové možnosti pro růst našich ostatních dceřiných společnosti. Akvizicí Jat Tehnika upevňuje Avia Prime svou pozici a stává se jedním z největších nezávislých opravárenských skupin ve střední a východní Evropě,“ uvedl Dejan Kostić, investiční manažer Hartenbergu.

Jat Tehnika sídlí na hlavním bělehradském letišti Nikoly Tesly. Společnost má mimo jiné certifikáty k údržbě všech variant letadel Boeing 737 nebo starších airbusů A320. V podniku pracuje 800 zaměstnanců.

Po dokončení transakce v Srbsku budou patřit do skupiny Avia Prime tři společnosti. Kromě podniku Linetech v Polsku a srbského přírůstku to je ještě slovinská firma Adria Tehnika. Kombinované portfolio zákazníků bude tvořit více než 100 leteckých společností a provozovatelů. Celková kapacita hangárů ve čtyřech lokalitách je 50 tisíc metrů čtverečních. Očekávané letošní tržby Avia Prime, ještě bez srbské akvizice, mají převýšit 1,5 miliardy korun.

Podle Daniela Janečka, experta na fúze a akvizice z PwC Česká republika, se tuzemští investoři v poslední době stále více poohlížejí po expanzi do zahraničí. „Rozšiřuje se také okruh českých firem, které si troufají na akvizici v zahraničí, a nejde už jen o ty největší společnosti, jako ČEZ, EPH nebo KKCG, ale stále častěji také o menší společnosti. Častěji také vyrážejí na nákupy do zahraničí české fondy soukromého kapitálu,“ popisuje Janeček s tím, že důvody pro akvizice v cizině může být obecně například snaha najít nové výrobní kapacity včetně zaměstnanců, protože v tuzemsku je jich nedostatek.

Fond Hartenberg je široce rozkročený do několika oborů. Mezi klíčová zainvestovaná odvětví patří celoevropská síť reprodukčních klinik FutureLife. V poslední době je fond aktivní též v retailu. Koupil síť květinářství Flamengo a středoevropského prodejce spodního prádla Astratex. Do holdingu Hartenberg patří rovněž biotechnologická společnost Imunoglukan nebo polský výrobce zdravých potravin Good Food.