BlaBlaCar koupí autobusovou divizi francouzských státních drah

Generální manažer BlaBlaCar pro střední a východní Evropu Piotr Jaś

Generální manažer BlaBlaCar pro střední a východní Evropu Piotr Jaś Zdroj: Michael Tomes, E15

Francouzská společnost BlaBlaCar, která se zabývá zprostředkováním spolujízdy, koupí od francouzských státních drah SNCF provozovatele autobusové přepravy Ouibus. Oznámili to podle agentury AFP zástupci podniků. Nezveřejnili však finanční podmínky transakce.

Blablacar umožňuje motoristům sdílet náklady na jízdu se spolucestujícími. Její aplikace má zhruba 65 milionů uživatelů ve 22 zemích, včetně České republiky.

Společnost BlaBlaCar dnes rovněž uvedla, že získala dodatečný kapitál v objemu 101 milionů eur (2,6 miliardy korun) od investorů, mezi které patří rovněž SNCF.

Převzetím společnosti Ouibus chce BlaBlaCar rozšířit svou nabídku. "Velmi mnoho našich spolujezdců využívá rovněž autobus a naopak," upozornil v rozhovoru s agenturou AFP zakladatel a generální ředitel společnosti BlaBlaCar Nicolas Brusson.

BlaBlaCar vstoupila do České republiky v lednu 2016, když koupila tuzemského průkopníka spolujízdy Jízdomat. Systém spolujízdy funguje tak, že řidič s volným místem v autě na webu oznámí, odkud a kam pojede a na stanovené datum nabídne volná místa ve voze.