Blíží se polsko-turecká aerosvatba

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Národní polský letecký přepravce LOT se zdá být na nejlepší cestě k privatizaci. Zájem o nejlepšího přepravce střední Evropy, jehož hodnota se opatrně odhaduje na půlmiliardu eur, mají Turkish Airlines, podle žebříčku SkyTrax zase „nejlepší evropské aerolinie“ a sedmá nejlepší letecká společnost na světě.

Jak píše deník Rzeczpospolita, Turci vyhodnotili „due diligence“ testy, jež se v polské společnosti konaly v průběhu březnu. Konečné rozhodnutí má padnout v květnu. Rovněž v květnu chce ministerstvo státního majetku vybrat poradní společnost pro privatizaci LOT.

Poláci zprvu doufali, že LOT bude předmětem líté bitvy mezi společnostmi jako Lufthansa, KLM či British Airways. Pak se měli o LOT ucházet Číňané. Nakonec ale zbyly jen Turkish Airlines. Není divu, že mluvčí rezortu Magdalena Kobosová ujišťuje, že rozhovory s potenciálním kupujícím z Turecka budou brány velmi vážně.

Turkish Airlines je sice jediný, ale jistě velmi ctihodný partner. Od začátku roku do poloviny dubna přepravil o 26,4 procenta více pasažérů než za stejné období loňského roku. Svůj růstový potenciál chce udržet právě nákupem LOT. Také polské aerolinie totiž rychle rostou – za zmíněné období vzrostl počet přepravených osob o 10,1 procenta, což je dvojnásobek evropského průměru.

Polské vyhlídky jsou dobré také proto, že už za rok by celou flotilu LOT měly tvořit letouny Boeing Dreamliner. Tak se LOT stane, stejně jako tomu bylo již v devadesátých letech minulého století, evropskou jedničkou z hlediska stáří letového parku. První evropský Boeing 787 by měl ve Varšavě přistát v listopadu.

Modernizací prochází i Eurolot, dcera národního přepravce, která odnedávna létá pravidelně mezi polskými městy a do blízkého zahraničí, Berlína, Popradu či Lvova. Na konci dubna by měla dostat první dva z osmi objednaných letounů Bombardier Q400 NextGen, zbývající pak v létě.

Ještě důležitější je ale pro Turky skutečnost, že nabytím LOT by získali také regionální hub, který jim dosud chyběl.