BMW vytvoří s čínskou automobilkou novou firmu, budou vyrábět elektromobily Mini

Mini Electric Concept

Mini Electric Concept Zdroj: acz

Mini Electric Concept
Mini Electric Concept
Mini Electric Concept
Mini Electric Concept
Mini Electric Concept
6
Fotogalerie

Německá automobilka BMW uzavřela s čínskou firmou Great Wall Motor dohodu o vytvoření společného podniku, který bude v Číně vyrábět elektromobily značky Mini. Celková investice do společného podniku bude podle sdělení Great Wall činit 5,1 miliardy jüanů (17 miliard korun). Další smlouvu má BMW s technologickou společností Baidu.

Společný podnik s názvem Spotlight Automotive bude kromě vozů značky Mini, která patří do skupiny BMW, vyrábět elektromobily pro společnost Great Wall. Cílem společného podniku je podle Great Wall dosáhnout produkce v objemu 160 tisíc vozů ročně.

"Toto strategické partnerství je jasnou výhrou pro skupinu BMW i Great Wall Motor. Umožňuje nám přispět k ambiciózním plánům Číny na rozvoj elektromobility a na snížení emisí v dopravě," uvedl předseda představenstva BMW Harald Krüger.

Čína, která je největším automobilovým trhem na světě, chce výhledově zcela zakázat prodej aut se spalovacím motorem, aby zlepšila kvalitu ovzduší. Od příštího roku by se měly na prodeji jednotlivých automobilových značek v Číně minimálně deseti procenty podílet právě elektromobily.

Automobilka BMW také oznámila, že podepsala s čínským technologickým gigantem Baidu memorandum o vstupu do jeho projektu Apollo, zaměřeného na automatizaci řízení. "Silná partnerství mezi předními automobilovými a technologickými podniky jsou klíčem k úspěchu na dlouhé cestě k autonomnímu řízení," uvedl člen představenstva BMW Klaus Fröhlich, který je zodpovědný za vývoj.