Boeing získal obří kontrakt, do Indie dodá sto letadel

Test nového letounu Boeing 737 MAX

Test nového letounu Boeing 737 MAX Zdroj: CTK

Test nového letounu Boeing 737 MAX
Stavba prvního Boeingu 737 MAX
Test nového letounu Boeing 737 MAX
Test nového letounu Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX
8
Fotogalerie

Americký výrobce letadel Boeing má zkraje nového roku důvod k radosti. Jeho model 737 Max 8 zvítězil v soutěži na dodání letadel pro indického dopravce SpiceJet. Celkem má nová objednávka objem 100 strojů.

Indická nízkonákladová společnost tak reaguje na prudce rostoucí indický trh. V současnosti sice flotila společnosti obsahuje pouze 42 stroje, díky novým objednávkám se však v následujících letech značně rozroste.

Už dříve si totiž letecká společnost u Boeingu objednala 55 strojů, jejichž dodávky mají začít letos. Kromě nové objednávky na stovku letadel má však společnost také přednostní možnost rozšíření objednávky o další padesátku „sedmtřisedmiček“. Celková objednávka by tak mohla dosahovat až 205 letadel, jejichž ceníková hodnota je 22 miliard dolarů (asi 2,7 miliardy korun za jeden stroj).

Boeing 737 Max se oproti minulé generaci s označením NG vyznačuje modernizovanou avionikou, přepracovanými křídly a motory, díky kterým dosahuje o čtrnáct procent nižší spotřeby

Íránská anabáze

Dílčí úspěch však v tomto týdnu zaznamenal také konkurenční Airbus. Ve čtvrtek totiž v Teheránu přistál první stroj v rámci rozsáhlé objednávky, kterou udělala společnost Iran Air v reakci na uvolnění sankcí, které západní státy na zemi uvalily. Airbus A321 je tak první ze stovky nových Airbusů a 80 Boeingů, které společnost objednala.

Kvůli nemožnosti postupného obnovování letadel patří flotila Iran Air mezi nejstarší na světě. Ještě nyní jsou v ní stroje jako Airbus A300 nebo A310, případně McDonell Douglas MD-82 nebo Boeing 747-200, tedy letadla s až 40 let starou technikou. Podle výpovědi svědků tak flotila zůstávala v provozu jen díky nelegálnímu pašování náhradních dílů do země.