Bombardier získal miliardovou objednávku od americké Delty

Bombardier CS100

Bombardier CS100 Zdroj: CC BY SA 3.0: Alexandre Gouger via Wikimedia Commons

Kanadský výrobce letadel Bombardier získal od americké letecké společnosti Delta Air Lines objednávku na nové dopravní letouny z řady CSeries. Hodnota zakázky se odhaduje na 5,6 miliardy dolarů (134 miliard korun). Obchod by mohl vylepšit pozici kanadského výrobce na světovém trhu, napsala agentura Reuters.

Delta Air Lines je první velkou americkou leteckou společností, která si letouny z řady CSeries objednala. Konkrétně jde o 75 strojů CS100, což je zároveň dosud největší objednávka na tato letadla. Bombardier, který se jen s obtížemi snaží vrátit k zisku, usiluje o to, aby největší aerolinky zařadily jeho stroje do svých flotil. Sází přitom na letouny se stovkou míst, což je mezera na trhu, kterou větší konkurenti Boeing a Airbus opomíjeli.

Součástí dohody s Deltou je opce na nákup dalších 50 letounů CS100. Delta bude tak moci postupně vyřadit letadla o 50 místech, se kterými létají regionální aerolinky pod značkou Delta Connections. Větší stroje CS100 mají menší spotřebu a dostatečný prostor pro to, aby v nich mohly být dvě cestovní třídy namísto jedné.

Bombardier vložil do vývoje této série dopravních letounů miliardy dolarů. Společnost je pod tlakem, aby se nová letadla po řadě odkladů objevila na pravidelných linkách. Akcie Bombardier stouply v úvodu obchodování na burze v Torontu o více než 13 procent, později jejich růst zpomalil.