Británie začne na dálnicích testovat nákladní auta bez řidiče

Nákladní doprava

Nákladní doprava Zdroj: ctk

Velká Británie se letos chystá na svých dálnicích testovat nákladní automobily bez řidičů. Oznámila to vláda Davida Camerona v návrhu svého rozpočtu. V budoucnu chce tímto způsobem urychlit dodávky zboží a omezit dopravní zácpy.

Vláda potvrdila, že na silnicích bude testovat konvoje nákladních aut, v jejichž čele pojede kamion řízený člověkem. Podle dřívějších spekulací by se tyto testovací jízdy měly uskutečnit na méně rušných úsecích dálnice M6 v hrabství Cumbria na severozápadě Anglie.

Součástí plánu je také testování osobních aut bez řidiče v příštím roce. Vláda chce z Velké Británie udělat „celosvětové centrum výjimečnosti“ na poli autonomních vozidel. To vše je součástí technologické revoluce na silnicích, na kterou se Británie chystá.

Součástí jednotlivých konvojů, které letos vyjedou na silnice, by mělo být až deset vozidel jedoucích pár metrů za sebou. To by podle kritiků mohlo na cestách vyvolávat úskalí.

„Problémem britských dálníc je to, že máme více vjezdů a výjezdů než jakákoliv jiná dálnice v Evropě, možná i na světě,“ říká Edmund King, prezident britské Automobilové asociace. „Tím pádem bude velkým problémem, když se na dálnici bude pohybovat konvoj deseti nákladních aut. Ostatní auta se před něj budou muset dostat, aby mohla na cestu najet či sjet.“

Úspěšný test v Německu

Testování autonomních nákladních aut už v loňském roce provedlo na svých dálnicích Německo. Automobilka Daimler speciálně upravila standardní kamión Mercedes-Benz Actros, který úspěšně zvládl 13 kilometrů na cestě ze Stuttgartu do Denkendorfu. Za volantem seděl řidič, kterým byl člen představenstva Daimleru Wolfgang Bernhard. Byl připaven zasáhnout v případě poruchy.

„Bezpečné testování v reálném provozu je naprosto klíčové pro vývoj této technologie na vyspělý trh. Nyní můžeme směle pokračovat,“ ocenil úspěšný test Bernhard.