Brusel chce ukončit „řidičákovou turistiku“, žádá Česko o úpravu pravidel

Silniční kontrola

Silniční kontrola Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta

Česko by mělo vydávat řidičské průkazy jen osobám s bydlištěm v Česku. Žádá to Evropská komise, podle které toto opatření zamezí „turistice“ v této oblasti. Celkově komise požádala 18 členských zemí EU, aby z různých důvodů svá pravidla o řidičských průkazech uvedly do souladu s evropskou legislativou.

Opatření má zabránit praxi, kdy si občan unijní země, který ve své vlasti z nejrůznějších důvodů o řidičský průkaz přijde, o jeho vydání zažádá v jiné zemi. Ta o jeho prohřešcích neví a proto doklad platný po celé EU vydá.

Česko by také mělo upravit podobu kategorií pro nákladní vozidla a mikrobusy (C1, C a D1) tak, aby byla v souladu s příslušnou evropskou směrnicí. Řízení malých motocyklů (A1) by podle komise mělo být možné jen s odpovídajícím průkazem.

Mezi další změny, které by evropská exekutiva po Česku požaduje, patří zavedení minimálních zdravotních požadavků pro řízení středních motocyklů (A2).

Evropská komise chce Česko také zapojit do unijní sítě institucí vydávajících řidičských průkazů. Ta má zabránit vydání řidičského průkazu jedné osobně v několika zemích naráz.