Bruselské letiště kvůli stávce zrušilo všechny lety, v Belgii stojí i většina autobusů

Stávka proti růstu životních nákladů v Belgii

Stávka proti růstu životních nákladů v Belgii Zdroj: Reuters

Bruselské letiště informovalo, že nemůže povolit lety s pasažéry, neboť protestní akce se rozšířila i na bezpečnostní personál
Belgický premiér Alexander De Croo řekl, že belgičtí zaměstnanci jsou před dopady inflace lépe chráněni než lidé jinde v EU
3
Fotogalerie

Kvůli stávce, kterou vyvolal růst životních nákladů, letiště v Bruselu zrušilo všechny lety. Po celé Belgii navíc nefunguje mnoho autobusových spojů. Vlaky ale jezdí, částečně proto, aby se stávkující mohli sjet do hlavního města, kde odbory na protestu očekávají účast desítek tisíc lidí. Informovala o tom agentura Reuters.

Bruselské letiště informovalo, že nemůže povolit lety s pasažéry, neboť protestní akce se rozšířila i na bezpečnostní personál. Místní veřejná doprava jezdí minimálně.

Míra inflace v Belgii dosáhla v červnu devíti procent. Zvyšují se ceny energií a také potravin. Ekonomové to dávají do souvislosti i s ruskou invazí na Ukrajinu, v jejímž důsledku jsou zablokovány dodávky obilí.

Belgický premiér Alexander De Croo v rozhovoru s televizí RTBF řekl, že belgičtí zaměstnanci jsou lépe chráněni než jejich kolegové ve většině ostatních unijních zemí, protože se jim zvyšují mzdy podle vývoje inflace. Uvedl také, že vláda až do konce roku prodloužila opatření ke snížení daně z prodeje plynu, elektřiny a pohonných hmot.