Bývalý šéf Nissanu Ghosn zůstává v japonské vazbě. Byl počtvrté obviněn

Carlos Ghosn

Carlos Ghosn Zdroj: Reuters

Carlos Ghosn
Carlos Ghosn
3
Fotogalerie

Japonská prokuratura v pondělí vznesla nové obvinění proti bývalému šéfovi automobilky Nissan Motor Carlosi Ghosnovi. Obvinění se očekávalo a znamená, že Ghosn zůstává ve vazbě. Ta současná měla skončit právě v pondělí, informovala agentura AP. Nové obvinění je čtvrté v pořadí a týká se zneužití důvěry při finančních operacích. Podnět k němu dala automobilka. Ghosnovi právníci znovu požádali, aby mohl být manažer propuštěn na kauci.

Ghosn byl poprvé zadržen loni v listopadu a pak ještě dvakrát v prosinci. V březnu byl propuštěn na kauci, ale začátkem dubna byl znovu zadržen. Čelí obviněním, že využíval firemní peníze pro vlastní účely a že podhodnocoval osobní příjmy ve finančních výkazech. Pětašedesátiletý Ghosn všechna obvinění odmítá.

Zadržován a vyslýchán je Ghosn v tokijské věznici. Jeho právníci po oznámení nového obvinění požádali znovu o Ghosnovo propuštění na kauci. Dosáhli toho už v minulosti, když byl Ghosn v březnu propuštěn po složení devíti milionů dolarů (přes 200 milionů korun).

Prokuratura podle AP tvrdí, že Ghosn způsobil Nissanu škodu pět milionů dolarů (114 milionů korun). Podle žalobců odčerpal polovinu z deseti milionů dolarů, které nechal převést z pobočky Nissanu na jednoho zahraničního prodejce automobilky. Částku 2,5 milionu dolarů převedl od tohoto obchodníka v červenci 2017 a stejnou částku pak v následujícím roce, obě podle tvrzení žalobců skončily v Ghosnově soukromé investiční společnosti a prospěch z těchto peněz měl Ghosn.

Japonská média upřesnila, že Ghosn peníze použil kromě jiného na jachtu. Ghosn je toho názoru, že to, co prokuratura označuje za zneužití důvěry, byla legitimní finanční transakce.

Jak připomíná AP, je nezvyklé znovu zatknout osobu propuštěnou předtím na kauci. Způsob Ghosnova stíhání vyvolal kritiku japonského justičního systému, v němž je běžná dlouhá vazba podezřelých a jejich vyšetřování.

Bývalý šéf automobilky Nissan se zasloužil o úspěch dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také japonská automobilka Mitsubishi. Po listopadovém zatčení byl Ghosn postupně odvolán z čela správních rad všech tří firem aliance.