ČD Cargo propustí do konce roku přes sto lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD Cargo

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo chce propustit do konce roku přes sto lidí. Záměr už schválilo představenstvo společnosti. Jako důvod uvádí reakci na předpokládaný vývoj české a evropské ekonomiky v příštím roce.

„Reagujeme zcela logicky, přizpůsobujeme se objemům obchodů, které vidíme do dalšího roku. Nejlogičtější je změna od nového grafikonu, což je zhruba konec roku,“ uvedl mluvčí firmy Jakub Ptačinský. Firma motivuje zaměstnance k rychlému odchodu do konce listopadu navýšením odstupného až na šest měsíčních platů. Polovina z celkového počtu odejde podle Ptačinského z ředitelství, druhá polovina z provozu.

Propouštění v ČD Cargo je letos menší, než tomu bylo v minulých letech. Nejhorší byl krizový rok 2009, kdy firmu opustilo na 1500 lidí, v následujícím roce to byly necelé čtyři stovky. Společnost se v té době propadla do více než 400milionové ztráty, letos očekává takzvanou černou nulu. Zisk by se měl pohybovat kolem dvou milionů. Aktuálně ČD Cargo zaměstnává zhruba 9200 lidí.