Čekání na grafikon blokuje prodej jízdenek

City Elefant

City Elefant Zdroj: CC BY 3.0: Petr Stefek

Správa železniční dopravní cesty se chystá v pondělí zveřejnit nový jízdní řád, který začne platit v prosinci. Dopravci a cestující přitom nešetří kritikou, podle nich měl být jízdní řád oficiálně publikován mnohem dříve.

„Nejen, že si cestující nemůže vyhledat spojení, jak vlaky před Vánocemi pojedou, ale ani si nemůže v předstihu zakoupit jízdenku s platnosti od 14. prosince u žádného z českých dopravců. Prodejní systémy jízdenek jsou totiž provázány s jízdním řádem,“ rozčiluje se šéf Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka.

Podle něj je taková situace nepřípustná, zvláště když v okolních zemích jsou nové jízdní řády dávno k dispozici. Prodejní systémy dopravců zatím na druhou polovinu prosince žádné spojení nenabízejí. „Standardně prodáváme jízdenky s tříměsíčním předstihem. Řada našich cestujících preferuje včasný nákup, a to platí dvojnásob zejména pro období vánočních svátků,“ uvedla mluvčí Leo Expressu Petra Valentová.

Vyka: Prodejní systémy jízdenek jsou provázány s jízdním řádem

U Leo Expressu přitom platí, že jízdenka je vázána na konkrétní místo a dřívější nákup znamená nižší cenu. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského může být pozdější zveřejnění grafikonu komplikací při prodeji rezervací a prodejích přes eShop ČD. Většina jízdenek národního dopravce ale není vázána na konkrétní spoje, navíc zákazníci prý v drtivé převaze kupují jízdní doklady těsně před cestou.

Situace vadí nicméně ministerstvu dopravy. „Určitě se nebráníme změně, která by stanovila pevný termín pro zveřejňování schváleného jízdního řádu,“ řekl mluvčí Martin Novák. Podle něj nyní zákon o dráhách ani vyhláška o jízdních řádech veřejné linkové dopravy neurčují žádný termín, kdy by měl být zveřejněn již schválený jízdní řád.

Za nejbližší příležitost ke změně označil Novák probíhající proces novelizace zákona o drahách. Mluvčí správy železnic Jakub Ptačinský ovšem upozorňuje, že dřívější publikace jízdního řádu sebou nese i větší riziko dodatečných změn, které následně mohou cestující mást.