Cena oprav na D1 by dál růst neměla, uklidňuje ŘSD

oprava dálnice D1

oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nechce do budoucna připustit další navyšování cen rekonstrukce D1. Poučilo se přitom z modernizace prvních čtyř úseků, kde cena v průběhu realizace vzrostla o desítky milionů korun, jak v pátek informoval deník E15.

Důvodem růstu cen byly mimo jiné zastaralé průzkumy. ŘSD proto muselo firmám přímo zadat dodatečné práce formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění. „Očekáváme, že podobný rozsah jednacích řízení bez uveřejnění v podobné výši už nebude, protože průzkumy byly a jsou aktualizovány. Jsou rovněž na základě zkušeností z první etapy cíleně zpřesněny,“ uvedl mluvčí Jan Studecký.

U tří nových tendrů se navíc cena nabízená vítězem jen nemálo liší od projektantské ceny, se kterou ŘSD soutěže vypisuje. To je rozdíl oproti první etapě, kdy ceny v tendrech klesaly až na 60 procent původně předpokládaných nákladů. Nyní například začaly práce na úseku Hvězdonice–Ostředek, kde se do akce pouštějí firmy Metrostav, Swietelsky a Hochtief. Společně zvítězily s nabídkou 550 milionů, když očekávaná cena byla jen o 27 milionů vyšší. Podobně nedávno vyhrála Skanska úsek Ostrovačice–Kývalka s cenou 452 milionů. Předpokládanou cenu tak podrazila jen o 40 milionů.