Češi omezili létání, tuzemské firmy přišly o čtvrtinu cestujících

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: E15 Stepan Bruner

Na mezinárodních a vnitrostátních leteckých linkách z ČR loni meziročně ubyl téměř milion pasažérů na 11,8 milionu osob. To je meziroční pokles o 7,2 procenta. Výrazně se na propadu podíleli tuzemští letečtí dopravci, kterým přepravy cestujících meziročně klesly o téměř čtvrtinu na 5,6 milionu. Vyplývá to ze souhrnných statistik ministerstva dopravy. Kromě letecké dopravy loni klesl počet cestujících přepravených autobusy, rostl naopak podíl lidí cestujících vlakem.

Nejrazantnější pokles u leteckých společností registrovaných v tuzemsku vykázaly pravidelné linky, kde meziroční propad překročil 26 procent. V charterové dopravě se počet přepravených cestujících snížil o skoro 22 procent.

Statistiky se týkají zhruba dvacítky leteckých společností, které mají platnou registraci u Úřadu pro civilní letectví. Jsou to České aerolinie, Travel Service, Holidays Czech Airlines a řada společností zabývajících se přepravou menšími soukromými letadly, jako jsou například ABS Jets nebo Grossmann Jet Service.

Čtvrtinový pokles ministerstvo dopravy zaznamenalo rovněž u vnitrostátní letecké přepravy. Tuto formu dopravy loni zvolilo 90 tisíc cestujících.

Z velkých tuzemských dopravců zatím přepravní výsledky oznámil pouze Travel Service. Počet cestujících mu stagnoval na 3,5 milionu, do tohoto čísla se ale započítávají výsledky z Polska a Maďarska, kde společnost rovněž podniká. České aerolinie dosud počty přepravených cestujících nezveřejnily.