České dráhy koupily autobusového dopravce Vydos Bus, využijí jej při výlukách

České dráhy

České dráhy Zdroj: Blesk:Michal Charbulák

České dráhy budou mít vlastní autobusovou dopravu. Státní podnik koupil společnost Vydos Bus. Firmu, která se přejmenuje na ČD Bus, využijí dráhy pro zajištění náhradní dopravy při výlukách.

Ročně zaplatí ČD za náhradní autobusy až 900 milionů korun. „Vzhledem k množství výluk a potřebě zajištění náhradní dopravy pro nás bude rozšíření vozidlového parku o autobusy velkým přínosem, a to nejen z ekonomického, ale i z provozního hlediska,“ uvedl místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro servis Michal Kraus. Dráhy podle něj mohou koupí autobusového dopravce nejenom snížit náklady na zajištění náhradní dopravy, ale i závislost na externích dodavatelích.

Uzavření smlouvy o koupi stoprocentního podílu ve Vydos Busu v minulých dnech schválil řídicí výbor drah. Původní zakázky společnosti Vydos Bus budou podle nového majitele dokončeny ve stávajícím rozsahu, uvedly dráhy. Jedná se o zajištění MHD ve Vyškově a jednoho provozního souboru při výluce Brno - Adamov - Blansko. Ve firmě zůstávají také současní zaměstnanci.

Pod firmu Vydos Bus spadá osm desítek autobusů. „Rádi bychom postupně navýšili počet autobusů a samozřejmě i zaměstnanců, tedy především řidičů,“ řekl předseda představenstva Vydos Bus Adam Svojanovský.

Akciová společnost Vydos Bus vznikla rozdělením společnosti ČSAD Vyškov. Dopravce zajišťuje pravidelnou autobusovou dopravu v regionech Vyškov, Bučovice, Slavkov, a také nepravidelnou autobusovou dopravu. Od konce loňského roku 2021 se postupně zaměřuje na náhradní autobusovou dopravu pro ČD. Pro firmu může být nový majitel a nové směřování impulzem. Hospodaření firmy se totiž potýkalo s problémy a v letech 2016 až 2020 skončilo podle výročních zpráv pouze jednou v kladných číslech, čtyřikrát skončilo ve ztrátě ve výši jednotek milionů korun při obratu okolo 200 milionů korun. Za loňský rok zatím firma výsledky nezveřejnila.