České dráhy odvolaly klíčového manažera. Týden po prezentaci, která rozhodne o ceně úvěrů

České dráhy odvolaly klíčového manažera

České dráhy odvolaly klíčového manažera Zdroj: ČTK

Železniční doprava v České republice
2
Fotogalerie

Představenstvo Českých drah odvolalo v úterý na svém zasedání šéfa controllingu Michaela Kralerta. Manažer na klíčové pozici působil dva roky. Jeho odvolání přichází jen pár dní poté, co České dráhy zveřejnily své finanční výsledky, a zhruba týden po prezentaci pro ratingovou agenturu Moody’s. Kralert byl odpovědný mimo jiné za refinancování úvěrů a vztahy s věřiteli.

„Můžeme potvrdit, že představenstvo Českých drah rozhodlo o odvolání ředitele odboru controllingu, treasury a investic k 3. květnu. Jeho nástupce bude vybrán,“ potvrdila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová. Důvody odvolání nekomentovala.

České dráhy nejsou kvůli dopadům covidu v dobré kondici. Firma zrušila kolem sedmi stovek míst, celá skupina v loňském roce hospodařila se ztrátou 1,6 miliardy korun. Meziročně šlo o zlepšení o 2,5 miliardy korun.

Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu

Video placeholde
• Videohub

Dráhy si i kvůli tomu u tří bank otevřely sedmileté rámcové úvěry za až 8,5 miliardy korun. Dráhy je budou čerpat v případě potřeby, mají jít ale primárně na obnovu vozového parku.

Nejde ale zdaleka o poslední chystaný úvěr. Nový šéf Českých drah Michal Krapinec před časem řekl, že si firma letos půjde pro desítky miliard korun, použije je i na refinancování dluhopisů za bezmála 10 miliard splatných v příštím roce. V příštích deseti letech chce Krapinec do obnovy vozového parku vložit až 100 miliard, většinu opět z půjček. Kolik budou úvěry stát, určí právě ratingová agentura Moody’s. Dráhy u ní loni udržely rating na úrovni Baa2 se stabilním výhledem, který patří k nižšímu hodnocení v rámci investičního pásma.

Aktualizace ratingového hodnocení probíhá zpravidla jednou za rok a další hodnocení by agentura měla vydat na přelomu května a června. „Věříme, že bychom měli současný rating obhájit,“ podotkl před časem Krapinec.

Michael Kralert v minulosti pracoval jako ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení České spořitelny, působil i na manažerské pozici ve společnosti Deloitte a v roce 2016 se ucházel o post ředitele Českého rozhlasu.