České dráhy pod tlakem krize mění vedení. Novým šéfem se stal Bednárik

Ivan Bednárik

Ivan Bednárik Zdroj: Foto E15 Jan Sindelar

Nebeský Václav, předseda představenstva Českých drah
Nebeský Václav, předseda představenstva Českých drah
Novým šéfem Českých drah se 3. prosince 2020 stal Ivan Bednárik (na snímku z roku 2014), jenž dosud vedl dceřinou společnost ČD Cargo.
4
Fotogalerie

Novým předsedou představenstva Českých drah se stal Ivan Bednárik, který dosud vedl dceřiné ČD Cargo. Ve funkci nahradí Václava Nebeského, jenž se přesune na pozici místopředsedy představenstva. Ve vedení podniku pak úplně končí dosavadní náměstek generálního ředitele ČD Patrik Horný. Rozhodla o tom dozorčí rada podniku. Bednárik by měl převzít i pozici generálního ředitele ČD. Změny by podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) měly podnik posílit v době krize.

„Jako dlouholetý předseda představenstva ČD Cargo prokázal Ivan Bednárik, že má klíčové předpoklady k tomu, aby provedl i České dráhy nadcházející náročnou etapou. Národní dopravce utrpěl v důsledku pandemie Covid-19 ztráty v řádech miliard korun. Nyní musí najít cesty, jak udržet a posílit svou finanční pozici a pokračovat v náročném investičním programu i zkvalitňování svých služeb,“ uvedl předseda dozorčí rady Pavel Kysilka.

České dráhy letos v pololetí kvůli koronavirové krizi zaznamenaly ztrátu téměř dvě miliardy korun. Za celý letošní rok podnik počítá se ztrátami příjmu z jízdného za více než tři miliardy korun.

Nebeský byl v čele státního dopravce od loňského září. Ve vedení však zůstává, přesune se na post místopředsedy představenstva. „Představenstvo pod jeho vedením dokázalo rychle reagovat na krizový vývoj a v naprosto nestandardních podmínkách uřídit jednu z největších společností v zemi,“ podotkl Kysilka. Ještě před dnešním rozhodnutím rady vysvětlil ministr Havlíček jeho předpokládaný konec tím, že Nebeský není typickým krizovým manažerem. Jako místopředseda bude odpovídat za oblasti projektového řízení, dotací a IT a s tím spojenou digitalizaci služeb a procesů. Společnost si od efektivity těchto částí slibuje úsporu nákladů.

V představenstvu naopak končí Patrik Horný, který dosud zodpovídal za ekonomiku. Tu bude nyní řídit přímo nový šéf společnosti Bednárik. Dozorčí rada se na změnách shodla jednomyslně.

Dosavadní místopředseda představenstva Michal Kraus zůstává ve vedení jako řadový člen představenstva a na starosti bude mít i nadále provoz. Dalšími členy představenstva jsou ještě Petr Pavelec zodpovídající za správu majetku a Jiří Ješeta, který vede sekci obchodu.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo. Do skupiny patří i Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Skupina zaměstnává kolem 23 500 lidí.