České dráhy se připravují na nápor začátku prázdnin. Spoje posílí o pět tisíc míst

České dráhy, ilustrační foto

České dráhy, ilustrační foto Zdroj: Jan Šindelář

České dráhy, ilustrační foto
České dráhy, ilustrační foto
České dráhy, ilustrační foto
4
Fotogalerie

České dráhy posílí na začátek prázdnin vlaky o 5000 míst k sezení. Spoje budou posilovat především v pátek 30. června a v sobotu 1. července. Více vozů ale pojede i před nadcházejícími svátečními dny a v neděli na konci prvního prázdninového týdne. České dráhy vypraví i mimořádný posilový vlak na trase z Prahy do Bohumínem přes Pardubice, Olomouc a Ostravu.

"Začátek prázdnin představuje pro dopravce každoročně vrchol přepravní špičky na dálkových linkách. Proto se i České dráhy připravují na posílení svých dálkových spojů. V Praze, Brně, v ostravské aglomeraci a v několika dalších frekventovaných uzlech budeme mít připravené posilové vagóny, které budeme operativně zařazovat do dálkových spojů," uvedla ředitelka odboru provozu osobní dopravy Českých drah Luďka Hnulíková. Posilové vozy bude dopravce přidělovat k jednotlivým vlakům operativně na základě vývoje rezervací.

Posíleny budou trasy z Prahy na Ostravu, Valašsko a do Brna. Více vozů ale povezou i vlaky do Českých Budějovic, Plzně, Chebu, nebo mezi Brnem a Ostravou, uvedly ČD. Mimořádný posilový vlak vyrazí 1. července z Prahy v 7:27, který cestujícím nabídne zhruba 500 míst.

České dráhy vlaky posilují pravidelně před svátky nebo kvůli významným sportovním a kulturním událostem. Kromě Velikonoc a Vánoc posilují České dráhy například na Dušičky, mimořádné spoje vypravují rovněž kvůli účastníkům Pochodu Praha - Prčice. Nejvytíženějším obdobím z hlediska cestování je kolem vánočních svátků. Cestujícím dopravce doporučil rezervovat si kvůli očekávanému zvýšení zájmu místo ve vlaku.