České dráhy v pololetí vydělaly téměř půl miliardy, prudce roste zájem o dálkové linky

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

Zisku ve výši 441 milionů korun dosáhly v prvním pololetí České dráhy, meziročně si dopravce polepšil o 179 milionů. Zisková byla nejen mateřská společnost, ale i všechny dceřiné firmy, oznámil dopravce, kterému zároveň přibylo cestujících. Podíl pasažérů jezdících se slevou se zvedl na čtyřicet procent. 

„Zisková byla i osobní doprava. Díky tržbám z prodeje jízdenek a přísné kontrole nákladů skončila 85 milionů v plusu. Meziročně se tak výsledek tohoto segmentu zlepšil skoro o půl miliardy korun,“ říká místopředseda představenstva Radek Dvořák, dočasný šéf drah. 

S Českými drahami se v pololetí svezlo přes 91,6 milionu cestujících, meziročně o 2,5 procenta více. „Nejvíc to vnímáme na dálkových linkách. V klíčových relacích jako Praha - Ostravsko či Praha - Brno jsme dosáhli dvouciferných nárůstů počtu cestujících, díky tomu rostou i tržby. V mezinárodní přepravě například o šest procent,“ upřesnil Dvořák. 

Průměrná vzdálenost, kterou cestující v pololetí urazili, byla 46 kilometrů, čtvrtina jízdenek byla prodaná přes internet.

V zisku skončil i segment nákladní dopravy, a to ve výši 270 milionů korun. Meziročně se jedná o mírný pokles. V pololetí přepravila skupina ČD Cargo přes 33 milionu tun zboží.

Větší růst zisku znemožnil podle náměstka pro ekonomiku Patrika Horného růst osobních nákladů a nákladů na energie. „Zvýšení jednotkové ceny vedlo k nárůstu celkových nákladů na elektrickou energii o 225 milionů korun. O dalších třicet milionů víc jsme zaplatili za naftu,“ uvedl Horný.