České dráhy vydají další dluhopisy za stovky milionů eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Dráhy se i letos chtějí spolehnout na dluhopisové financování. Národní dopravce vydá ještě do konce roku emisi mezinárodních bondů řádově v objemu stovek milionů eur. Deníku E15 to potvrdili generální ředitel drah Daniel Kurucz a jeho finanční náměstek Pavel Krtek.

Záměr už podle nich schválilo představenstvo, vše ještě musí projít dozorčí radou. „Nyní jednáme s bankami, od kterých máme řadu nabídek,“ uvedl Krtek. Podle něj se novými dluhopisy nijak nezvýší celkové zadlužení drah. „Jde o to nahradit krátkodobé financování dlouhodobými zdroji,“ doplnil Krtek.

Dluhopisy by tak měly sloužit především jako náhrada za směnečný program, který je ohraničen limitem pěti miliard korun. Dráhy z něj zatím vyčerpaly zhruba půl miliardy. Společnost potřebuje peníze například na splátky nových vlaků nebo rekonstrukce starších vagonů.

Podle Kurucze by emise (u ČD už pátá) neměla vést ke zhoršení ratingu firmy. Naopak bondy prý vylepší strukturu zadlužení. To nyní dosahuje -měřeno podílem cizích zdrojů a aktiv - téměř 56 procent. Předloni tento ukazatel činil 52 procent.

Dluhy drah včetně leasingů činí bezmála 35 miliard. Zatížení výrazně vzrostlo především v posledních letech, kdy se dráhy vrhly na obnovu vozového parku. Kromě několika řad lokálních motoráků obnovují i dálkovou flotilu, zřejmě nejznámější je třímiliardový nákup rychlovlaků Railjet. Finančně má dopravci výrazně pomoci chystaný prodej nádraží a dalších nemovitostí státní Správě železniční dopravní cesty. Ministerstvo dopravy ale zatím s transakcí otálí, což vedlo mimo jiné k tomu, že agentura Moody’s začala přehodnocovat rating ČD.

Celá Skupina Českých drah loni hospodařila se ztrátou téměř dvě miliardy korun. Ztráta jde na vrub hlavně osobní dopravy, naopak nákladní doprava v dceřiné ČD Cargo se vrátila do zisku.

Stejně jako mateřské České dráhy využívá dluhopisového financování i ČD Cargo. U letos splatné miliardové emise se firmě podařilo odsunout splatnost dvou třetin celé sumy o dva roky.