České dráhy znají kandidáty do svého představenstva. Jména vítězů oznámí v září

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

České dráhy
České dráhy
České dráhy
4
Fotogalerie

Pondělním polednem se uzavřela možnost podávat přihlášky do výběrového řízení na členy představenstva Českých drah. Nyní bude státní železniční dopravce z přihlášek vybírat, jména dvou nových členů vedení oznámí 12. září. 

Dozorčí rada největšího tuzemského železničního dopravce výběrové řízení na dvojici postů vyhlásila v červnu poté, co odvolala šéfa společnosti Miroslava Kupce. Od té doby vede České dráhy místopředseda představenstva Radek Dvořák. Pětičlenné představenstvo opustil také Michal Heřman, který se stal výkonným ředitelem těžební společnosti OKD.

Zájemci o pozici mohli odevzdávat přihlášky do dvanácté hodiny. Kolik lidí se na posty přihlásilo, však odmítli zástupci ČD sdělit. „Podrobnosti týkající se výběrového řízení nebudeme do vyhlášení výsledků komentovat," uvedla na dotaz E15 mluvčí ČD Gabriela Novotná. 

Ve srovnání s dřívějšími výběrovými řízeními společnost zpřísnila nároky, které na členy představenstva klade. Nutné jsou například předchozí manažerské zkušenosti s řízením společnosti s minimálně stovkou zaměstnanců či velmi dobrá znalost angličtiny. Součástí přihlášky do výběrového řízení mělo být také vypracování strategické koncepce Českých drah.

Nové členy představenstva vybere komise složená ze zástupců ministerstva dopravy a dozorčí rady. Následně z orgánu vzejde rovněž nový šéf společnosti.