Český Aeroholding po fúzi s Letištěm Praha zanikne, rozhodl kabinet

Letiště Václava Havla v Praze

Letiště Václava Havla v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Letiště Václava Havla v Praze
Letiště Václava Havla
3
Fotogalerie

Podnik Český Aeroholding skončí. Spojí se do jedné firmy s Letištěm Praha, které bude nástupnickou společností. Rozhodla o tom vláda, která projednala fúzi obou firem. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Letiště Praha bylo klíčovým aktivem Českého Aeroholdingu, který dosud fungoval jako vlastník veškeré letištní infrastruktury, zatímco Letiště Praha mělo na starosti chod letiště.

Firmy se spojí zpětně k 1. lednu 2018, fúze pak bude zapsána k 1. srpnu do obchodního rejstříku. Sloučením skončí i statutární orgány aeroholdingu. Zatímco představenstva obou společností byly personálně podobné a vedl je Václav Řehoř, dozorčí rada aeroholdingu vedená ekonomem Janem Švejnarem skončí.

"Spojením obou společností dojde k podstatnému zjednodušení současných vnitroskupinových vztahů a procesů, které se kladně projeví ve větší efektivitě fungování nové společnosti a snížení provozních a administrativních nákladů," stálo v předkládací zprávě pro dnešní jednání kabinetu.

Aeroholding byl v minulosti většinovým akcionářem v Českých aeroliniích (ČSA), kterým pomohl od hrozícího krachu. Po prodeji posledního podílu v ČSA jiné státní firmě Prisko v roce 2016 však podle důvodové zprávy vládního materiálu ztratilo oddělení aeroholdingu a letiště svůj smysl.

Český Aeroholding vznikl v roce 2011 a vedle letiště jsou jeho součástí také Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a jiné společnosti.

Český Aeroholding působí v letectví a v pozemních službách

- Společnost vznikla v březnu 2011, kdy sdružila firmy vlastněné státem podnikající v letectví a souvisejících pozemních službách, například Letiště Praha (od dubna 2012) nebo České aerolinie (od září 2012). Hlavním důvodem spojení byly provozní a finanční úspory.

- Prvním krokem k vytvoření Českého Aeroholdingu bylo usnesení vlády z listopadu 2010, kdy kabinet schválil vytvoření holdingového uspořádání vybraných firem vlastněných státem v letecké přepravě. Vznik skupiny pak v říjnu 2011 schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

- V současnosti do společnosti patří Letiště Praha, a. s. (provozovatel mezinárodního Letiště Václava Havla Praha), Czech Airlines Technics, a.s. (poskytovatel služeb v oblasti technické údržby letadel) a Czech Airlines Handling, a.s. (společnost zajišťující pozemní odbavení letadel a cestujících a provozující kontaktní centrum).

- Společnost přímo vlastní nemovitosti a pozemky, jež v minulosti patřily Letišti Praha. Tyto pronajímá nejen Letišti Praha, ale i dalším subjektům působícím v areálu letiště v Ruzyni.

- Český Aeroholding koordinuje, finančně řídí a realizuje synergie uvnitř skupiny. Svým dceřiným společnostem poskytuje služby, jako IT služby, řízení lidských zdrojů, centrální nákup a prodej, účetnictví a služby právní, finanční, PR a marketingové.

- Společnost má základní kapitál 27 miliard korun a zaměstnává 4100 lidí. Jediným akcionářem je ministerstvo financí.

- Předsedou představenstva společnosti je Václav Řehoř, předsedou dozorčí rady Jan Švejnar.

- V roce 2016 Českému Aeroholdingu vzrostl hrubý provozní zisk před zdaněním a odpisy (EBITDA) na 4,3 miliardy korun, meziročně o pět procent. Důvodem bylo především zvýšení počtu pasažérů na Letišti Václava Havla a vyšší výnosy z pronájmu prostor na letišti a z parkovacích poplatků.

- Český Aeroholding byl v minulosti většinovým akcionářem v Českých aeroliniích (ČSA), kterým pomohl od hrozícího krachu. Po prodeji posledního podílu v ČSA jiné státní firmě Prisko v roce 2016 však podle nynější důvodové zprávy vládního materiálu ztratilo oddělení aeroholdingu a letiště svůj smysl. Již v červenci 2013 prodal Český Aeroholding 44 procent akcií Českých aerolinií společnosti Korean Air. V březnu 2015 společnost Travel Service získala 34 procent akcií ČSA a Český Aeroholding se stal minoritním akcionářem leteckého dopravce. Nyní Travel Service drží téměř 98 procent akcií ČSA.