Cestovní kanceláře očekávají nejúspěšnější sezonu v historii

letadlo

letadlo Zdroj: Profimedia

Češi cestují stále více, těží z toho cestovní kanceláře. Těm meziročně narostly prodeje zájezdů v průměru o patnáct procent za celý trh, uvedla Asociace cestovních kanceláří. Od zahájení předprodejů je pro cestovní kanceláře letošek rekordní, podnikatelé proto očekávají, že se zapíše jako historicky nejlepší letní sezona. Cestovky začaly prodávat i lyžařské zájezdy, jejich prodeje zatím rostou až o deset procent.

Kromě oblíbených evropských destinací přibývají mezi letními cíli i exotické destinace, informovala asociace. Mezi nejpreferovanější vzdálená místa patří například Čína, Thajsko nebo Maledivy. „Cestování Čechů se přibližuje nabídce a zájmu západního trhu,” uvedla asociace.

Že Češi cestují stále více, potvrzuje i desetiprocentní meziroční nárůst hodnoty prodaných letenek v Česku mezi lednem a říjnem na 15,8 miliardy korun leteckými dopravci IATA.

Nejprodávanějšími leteckými zájezdy letos byly ty do Řecka, Španělska, Turecka, Egypta, Tuniska a Bulharska. Vyjeli-li Češi na zájezd po vlastní ose, nejčastěji mířili do Chorvatska, Itálie, Slovenska a Rakouska.

Daří se i aktuálně prodávaným lyžařským zájezdům, i v tomto segmentu očekávají cestovní kanceláře rekordní sezonu. Meziroční růst prodejů zatím dosahuje až deset procent. K nejoblíbenějším cílům Čechů patří Rakousko, Itálie a Francie. Zatímco dříve se nejčastěji prodávaly týdenní zájezdy, nyní roste zájem o ty zkrácené na čtyři až pět dní.

Nyní se cestovní kanceláře připravují na příští rok, očekávají především zvýraznění trendu více kratších dovolených v průběhu celého roku. Předpokládají také růst cest do exotiky.