Čím víc elektromobilů automobilky vyrobí, tím víc prodělávají. S jednou výjimkou

Elektromobily

Elektromobily Zdroj: Alza.cz

Náklady spojené s přechodem na elektromobilitu převyšují zisky z prodeje. Podle nedávno zveřejněné americké studie ale nejsou automobilky na elektromobilech zatím schopné vydělávat. Platí naopak, že čím více elektrických vozidel prodávají, tím více prodělávají. 

Článek vyšel na webu Info.cz

Sergio Marchionne, zesnulý legendární šéf tehdejšího koncernu Fiat-Chrysler (FCA), vyzval v květnu 2014 s kamennou tváří americké zákazníky: „Jestli zvažujete koupi [elektrického Fiatu] 500e, doufám, že si ho nekoupíte.“ 

Důvod byl prozaický – aby totiž mohla italská značka prodávat svůj oblíbený model v Kalifornii, musela jej uvést i v elektrické verzi, jenže na každé elektrické „pětistovce“ prodělávala děsivých 20 tisíc dolarů. 

Nyní píšeme rok 2024, ale kdo by si myslel, že s mohutným rozvojem všemožně shora podporované elektromobility a donekonečna opakovanými předpověďmi o zlevňování díky „úsporám z rozsahu“ se situace obrátila, nebyl by v tom správném obraze. 

Ztráty sice už nejsou tak zvrácené jako před deseti lety, ale stále zdaleka ne ani zanedbatelné. Potvrzuje to nová studie analytické společnosti BCG (Boston Consulting Group).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!