Cimrmanův futurismus v amerických letadlech? Tamní úřady zvažují povolit telefonování za letu

Letadlo American Airlines

Letadlo American Airlines Zdroj: Pixabay

letadlo
Letadlo od Peugeotu
letadlo CASA
Letadlo italské pošty Poste Italiane
Nákladní letadlo China Southern Airlines
6
Fotogalerie

Aerolinky ve Spojených státech by v budoucnu mohly umožňovat telefonování v letadle s použitím wi-fi. Návrh představilo americké ministerstvo dopravy. Podmínkou je, že aerolinky o opatření informují klienty už při nákupu letenky, informovala agentura AP.

Návrh je ale považován za kontroverzní. Podle průzkumů leteckých společností totiž telefonáty některé pasažéry obtěžují a nepřejí si je. Prezidentka Asociace leteckých pasažérů Sara Nelsonová uvedla, že telefonování ohrožuje bezpečnost letového provozu, pasažérů i palubního personálu. Cokoli jiného než zákaz je podle ní "lehkomyslné". Aerolinky si chtějí ponechat možnost, aby mohly samy rozhodnout, zda telefonování ve svých letadlech povolí, či nikoliv.

"Dlouho jsme měli zato, že tuto záležitost nemá regulovat ministerstvo dopravy. Domníváme se, že aerolinky by měly být samy schopny určit, jaké služby mohou s ohledem na bezpečnost na palubě nabídnout a rozhodovat se v zájmu jak pasažérů, tak personálu," uvedla mluvčí organizace Airlines for America Kathy Grannis Allenová.

Návrh může být během následujících 60 dní připomínkován a stále nechává úřadům otevřenou možnost zavést úplný zákaz telefonování. Nadále zůstanou zakázány telefonáty z mobilních telefonů, návrh se týká pouze hovorů přes připojení wi-fi.