Čína schválila dopravní projekty za stovky miliard

Chlouba čínských drah. Rychlovlak CRH je to nejlepší, co čínské dráhy mají

Chlouba čínských drah. Rychlovlak CRH je to nejlepší, co čínské dráhy mají Zdroj: Sasa Blau, E15

Čína schválila projekty na výstavbu železničních spojů a systémů podzemní dráhy za 250 miliard jüanů (974 miliard korun). Oznámila to podle agentury Reuters čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC). Čína má druhou největší ekonomiku na světě, její růst ale zpomaluje a komunistická vláda v Pekingu zvyšuje úsilí, jak jej podpořit.

Zelenou dostalo šest projektů, mezi nimiž je například systém podzemní dráhy v Čcheng-tu, největším městě na jihozápadě Číny. Další projekty se týkají železniční dráhy spojující města Čching-tao a Ťi-nan na východě země, či dvou nových železničních spojení mezi městy v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko a vysokorychlostní železniční trati z Pekingu do Šen-jangu, hlavního města provincie Liao-ning na severovýchodě Číny.

Pětice projektů byla schválena v prvních dvou měsících roku, šestý projekt dostal zelenou v květnu, uvedla komise. Čínský hospodářský růst zpomalil v letošním prvním čtvrtletí na šestileté minimum sedm procent. Na slabším růstu se podepsal útlum poptávky na domácím trhu i v zahraničí. Čínští činitelé minulý týden nařídili bankám, aby nepřestaly poskytovat finanční prostředky na stavební projekty, které rozběhly místní vlády.

Údaje čínského ministerstva financí z minulého čtvrtka pak ukázaly, že fiskální výdaje Číny se v dubnu v meziročním srovnání zvýšily o 33,2 procenta. V březnu meziroční nárůst dosahoval 4,4 procenta.

Čínské železnice: Polévky, chrchlání a nejrychlejší vlaky na světě