Čína testuje vysokorychlostní mrazuvzdorný vlak

Model čínského testovacího vysokorychlostního vlaku

Model čínského testovacího vysokorychlostního vlaku Zdroj: E15 Stepan Bruner

Čína zahájila testovací jízdy vysokorychlostního vlaku, který může jet rychlostí více než 350 kilometrů za hodinu v teplotách pohybujících se kolem minus 40 stupňů Celsia. Provoz by měl být zahájen koncem roku. Informoval o tom list Daily Telegraph.

Zmíněná železniční souprava je podle všeho jediná na světě schopná dosáhnout takových rychlostí v extrémních mrazech. Jezdit má na nové trase spojující přístav Ta-lien ležící na severovýchodním pobřeží Číny, s městem Charbin, jež je po většinu zimy skryto pod sněhovým příkrovem.

Nové vlaky mají vzdálenost 920 kilometrů překonat za tři a půl hodiny, což znamená výrazné zkrácení cesty oproti stávajícím devíti hodinám.

Čínské úřady uvedly, že bylo velkou výzvou vytvořit spoj, který bude nejen schopen snášet v zimním období čtyřicetistupňové mrazy, ale vydrží rovněž v létě čtyřicetistupňová vedra.

„Studovali jsme konstrukci vysokorychlostních železnic v relativně chladných oblastech v Německu a v Japonsku a čerpali jsme znalosti i z projektů na dodávky vody a elektřiny v mrazivých regionech světa,“ řekl listu China Daily hlavní inženýr železnice Čang Si-ce.

Pantery pro regiony prošly zkouškou mrazem

Čínská vysokorychlostní železnice se stala v nedávné době terčem ostré kritiky. Důvodem byla především srážka dvou vysokorychlostních vlaků v červenci 2011 u města Wen-čou, která si vyžádala 40 obětí a na 200 zraněných. Od nehody Čína omezila projekty týkající se vysokorychlostních tratí.

Čínský severovýchod, kam nový spoj pojede, je jednou z klíčových průmyslových základen Číny. Vlaky mají rovněž podpořit turistický ruch ve zmíněných regionech.