Číňané chtějí ovládnout řecký přístav Pireus

Cosco v přístavu Pireus prosperuje

Cosco v přístavu Pireus prosperuje Zdroj: profimedia.cz

Cosco část přístavu koupilo v roce 2010
Od té toby, co v přístavu sídlí Cosco, se provoz zněkolikanásobil
Odbory tvrdí, že u Číňanů panují otřesné pracovní podmínky, o zaměstnance ale firma nouzi nemá
Číňanům se v Pireusu natolik daří, že se rozhodli přistavět další molo
Cosco by nejraději převzalo celý přístav, zbytek ale vlastní řecká vláda
5
Fotogalerie
Řecko se chce zbavovat svých majetků, ale privatizace se zatím příliš nedaří. Situace se však může brzy změnit. Čínská dopravní společnost Cosco Group chce totiž investovat miliardu eur do řeckého přístavu Pireus.

Zajímavou nabídku chce Řecké vládě předložit čínská dopravní společnost Cosco Group. Ta podle finančního deníku Imerisia hodlá investivat miliardu eur, aby tak ovládla 60 procent v přístavu ve městě Pireus. Podle zprávy Cosco předloží nabídku, pokud řecká vláda rozhodne o privatizaci dvou největších přístavů v zemi Pireus a Soluň.

Přístav v Piraeus stále vlastní ze tří čtvrtin stát. Cosco ale v Pireus již několik let provozuje část kontejnerového přístavu. Společnost je velmi úspěšná, ale pověst firmy je podle řeckého tisku kontroverzní. Zaměstnanci si totiž v minulosti stěžovali na špatné pracovní podmínky a kontrolní úřady zase bez bližšího upřesnění uvedly, že v čínské části přístavu panují podivné konkurenční podmínky.

Zástupci přístavního úřadu uvedli, že informace o tom, že by Čína chtěla upevnit svou pozici nemají. Vyjádřit se odmítla i řecká privatizační agentura. Přístavu Pireus, který v roce 2011 odbavil více než 20 milionů cestujících a 1,7 milionů kontejnerů, je největší v zemi. Jedná se o nejdůležitější centrum, kam připlouvá zboží pro celou východní Evropu.