Číňané investují miliardy do řeckého přístavu Pireus. Privatizace se přiblížila

Cosco v přístavu Pireus prosperuje

Cosco v přístavu Pireus prosperuje Zdroj: profimedia.cz

Cosco část přístavu koupilo v roce 2010
Od té toby, co v přístavu sídlí Cosco, se provoz zněkolikanásobil
Odbory tvrdí, že u Číňanů panují otřesné pracovní podmínky, o zaměstnance ale firma nouzi nemá
Číňanům se v Pireusu natolik daří, že se rozhodli přistavět další molo
Cosco by nejraději převzalo celý přístav, zbytek ale vlastní řecká vláda
5
Fotogalerie
Největší čínská rejdařská společnost Cosco Holdings investuje stovky milionů eur do rozšíření nákladní kapacity v největším řeckém přístavu Pireus. Výměnou získá úlevu od některých poplatků. Dohodu mezi rejdaři a správou přístavu ještě musí schválit příslušné dozorčí rady. Podle agentury Reuters by však mohla usnadnit možnou budoucí privatizaci přístavu a prodej skoro tří čtvrtinového státního podílu.

Pireus je jeden z nejrušnějších turistických přístavů v Evropě. Každoročně odbaví kolem 20 milionů cestujících, kteří tudy míří na řecké ostrovy a zpět na pevninu. Přístav chce posílit své aktivity v rámci nákladní dopravy a stát vstupní branou do regionu pro čínské zboží.

Cosco podle podmínek dohody utratí v dalších sedmi letech 230 milionů eur (zhruba 5,9 miliardy korun) na zvýšení nákladní kapacity přístavu o dvě třetiny. Výměnou nebude muset platit přístavu poplatky.

Od této povinnosti má být osvobozena do doby, než se skomírající řecká ekonomika vrátí na úroveň před vypuknutím dluhové krize, „plus dvě procenta každý rok“, napsal s odvoláním na řecké činitele Reuters. Z prognóz vývoje řecké ekonomiky vyplývá, že platit poplatky rejdařská společnost opět začne až po roce 2020. Ušetří tak nejméně 250 milionů eur.

Dohoda by mohla podpořit řecký privatizační program. Rozprodej státního majetku je pro zadlužené Atény důležitý proto, aby mohl plnit podmínky záchranného programu dohodnutého s mezinárodními věřiteli. Domácí ekonomika je dlouhodobě v recesi a zahraniční investoři jsou v souvislosti s možnými investicemi v zemi opatrní.