Čínský úřad certifikoval tryskové dopravní letadlo C919. První dodávky se očekávají koncem roku

Čínské tryskové dopravní letadlo C919.

Čínské tryskové dopravní letadlo C919. Zdroj: ČTK

Čínské tryskové dopravní letadlo C919.
2
Fotogalerie

Čínský úřad pro civilní letectví (CAAC) certifikoval čínské tryskové dopravní letadlo C919. S odvoláním na čínská státní média o tom informovala agentura Reuters. První dodávky stroje se očekávají do konce roku. Čína se zaměřuje na technologický průlom, aby urychlila svůj rozvoj jako výrobní velmoc, reagoval na certifikaci stroje čínský prezident Si Ťin-pching.

První velký dopravní letoun vyvinutý v Číně bude na trhu dopravních letadel, které mají kolem 150 míst, konkurovat strojům firem Airbus a Boeing, konkrétně modelům A320 a 737. Ačkoli je stroj montován v Číně, spoléhá se ve velké míře na západní komponenty, například od společností GE, Safran či Honeywell International.

Úspěšný vývoj letounu podle čínského prezidenta ukázal, že Čína je schopna samostatně vyvíjet velká osobní letadla světové úrovně. Jedná se o důležitý milník v rozvoji čínského průmyslu velkých letadel, dodal podle agentury Nová Čína Si.

Státní výrobce letadel Commercial Aircraft Corp of China (COMAC) letadlo vyvíjel od roku 2008. Letoun se stal nedílnou součástí pekingské iniciativy "vyrobeno v Číně v roce 2025", jejímž cílem je dohnat sofistikované technologie a pomoci zemi stát se soběstačnou.

Podle některých analytiků nemusí ale pro Peking být zklamáním, pokud se jeho letadlu nepodaří okamžitě konkurovat na zahraničních trzích, protože může nařídit státním aerolinkám, aby tento stroj kupovaly.