Čínský „vlakobus“ má problémy. Je nebezpečný a hrozí mu soud

Transit Elevated Bus

Transit Elevated Bus

Minulý týden proběhla první slavnostní jízda čínského „vlakobusu“, který by se mohl stát revolucí v městské hromadné dopravě. Bublina však splaskla a vyplynuly na povrch problémy.

Vzpomínáte si na stroj jménem Transit Elevated Bus (TEB), o kterém jsme psali minulý týden? V městské hromadné dopravě jde doslova o revoluci, protože jediný jeho „článek“ uveze až tři sta cestujících a díky unikátní konstrukci ve městech v podstatě nepřekáží.

Je široký 7,8 metru, tedy jako dvouproudá komunikace, a ostatní automobily jej jednoduše podjedou. TEB může jet rychlostí až 60 km/h a v soupravě pojme až 1400 cestujících, zatím se ale moc neřešily problémy spojené s jeho provozem. A že jich je…

Problémem není ani tak velikost „vlakobusu“, ale systém, díky kterému se drží ve své dráze. Namísto běžných kolejí jsou pro něj budovány speciální betonové pásy, po jejichž středu se pohybují hlavní kola hnaná elektromotory. Po stranách pásů jsou speciální vodicí drážky pro menší kola, jenže ty nejsou dostatečně hluboké a mohou se do nich snadno dostat cizí předměty (například kameny, odpadky a podobně), což na bezpečnosti provozu moc nepřidá.

První vypuštění stroje do provozu nakonec byla jenom nafouknutá bublina – podle serveru carnewschina.com mělo jít pouze o test brzd a akcelerace.

Celý článek s rozsáhlou fotogalerií najdete na serveru .