Covid způsobil chaos, říká šéf Ryanairu. Společnost v prvním čtvrtletí prodělala šest miliard

Ryanair

Ryanair Zdroj: Reuters

Ryanair jsou největšími nízkonákladovými aerolinkami v Evropě.
Ryanair jsou největšími nízkonákladovými aerolinkami v Evropě.
Boeing Ryanairu 737-8AS
4
Fotogalerie

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings v prvním finančním čtvrtletí prodělala 273 milionů eur (zhruba šest miliard korun). Její ztráta se tak meziročně zvýšila téměř o polovinu. Firma ve své dnešní tiskové zprávě také zlepšila odhad celoročního počtu pasažérů.

V prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 30. června, Ryanair zvýšil počet přepravených cestujících na 8,1 milionu z půl milionu před rokem. Podnik nyní předpokládá, že v celém finančním roce přepraví 90 až 100 milionů cestujících. V předchozí prognóze počet pasažérů odhadoval na 80 až 100 milionů.

V loňském finančním roce se počet přepravených cestujících v důsledku šíření koronaviru propadl na 27,5 milionu ze 149 milionů v předchozím roce.

"Covid-19 v prvním čtvrtletí dál působil chaos v našem podnikání," uvedl šéf Ryanairu Michael O'Leary. Upozornil, že podnik musel zrušit většinu velikonočních letů a že uvolňování restrikcí pro cestování v Evropské unii bylo pomalejší, než se předpokládalo.

O'Leary také předpověděl, že počet pasažérů se v červenci zvýší téměř na devět milionů z více než pěti milionů v červnu. V srpnu by pak měl překročit deset milionů, pokud v Evropě nenastanou další koronavirové komplikace.