ČSA pronajmou jeden boeing do Albánie

Druhý boeing ČSA v retro kabátě

Druhý boeing ČSA v retro kabátě Zdroj: ctk

České aerolinie pronajmou jeden ze svých Boeingů 737 do Albánie. Letadlo s českou posádkou bude létat z Tirany pro tamní soukromou společnost BelleAir do Itálie, Řecka, Španělska a Turecka.

Součástí nově podepsané smlouvy je i zajištění nové přímé linky Praha – Tirana, o stroj budou navíc pečovat čeští mechanici ze společnosti Czech Airlines Technics. První let z Tirany bude vypraven 22. června, smlouva prozatím platí do konce ledna 2013.

„Albánský letecký trh je jedním z mála rostoucích trhů v Evropě. Jsme potěšeni, že můžeme být partnerem BelleAir při vytváření nových příležitostí v tomto regionu. Doufám, že budeme rozvíjet naši spolupráci i do budoucna,“ řekl prezident ČSA Philippe Moreels.

České aerolinie zároveň oznámily, že v létě zachovají spojení do gruzínského Tbilisi. Tato linka byla původně určena ke zrušení. „Nově dojednané podmínky se subdodavateli z gruzínské strany a operování linky do Tbilisi na principu trojúhelníku společně s lety do Baku umožnily snížit její provozní náklady,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Letadla společnosti budou do Tbilisi létat dvakrát týdně.

ČSA stále bojují o přežití, výsledkem je mimo jiné výrazná redukce sítě linek. Firma postupně opouští severojižní směr a snaží se posílit lety do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Počet pasažérů ČSA loni klesl o 7,5 procenta na 4,25 milionu.