ČSA se v pololetí přehouply do zisku, pomohly bolestné změny

Airbus A330 ČSA

Airbus A330 ČSA Zdroj: CSA

Vedení Českých aerolinií zatím plní plán, který dostalo od soukromých akcionářů. Po dlouhá léta ztrátový dopravce vykázal za letošní první pololetí kladný hospodářský výsledek. I když zisk ve výši 13 milionů korun je spíše černou nulou, jde oproti minulosti o výrazný posun k lepšímu. Ještě za první čtyři měsíce roku přesahovala ztráta sto milionů, loňské pololetí skončilo 408 milionů v minusu.

„Obratu v hospodaření jsme dosáhly díky zásadním změnám, z nichž některé byly bolestné, ale přinesly výsledek a hlavně šanci na další zdravé fungování firmy,“ uvedl předseda představenstva Jozef Sinčák. ČSA například zmenšily flotilu, snížily platy, zrušily ztrátové linky. Místo nich zavádějí jiné.

Změny v cenové politice

Ke změnám došlo i v cenové politice, když firma významně zúžila rozpětí mezi nejlevnějšími a nejdražšími letenkami. K výsledku ale přispěl i zřejmě poslední mimořádný příjem. ČSA se letos zbavily posledních dvou nepoužívaných boeingů, jejich prodej se projevil už ve výsledcích za první čtyři měsíce.

Žádný další majetek k prodeji už není. Největšími akcionáři společnosti jsou Korean Air a (od dubna) Travel Service, státnímu Českému aeroholdingu zbyla pětina. Letošním cílem je vykázat černou nulu i na konci roku. Čáru přes rozpočet ale mohou udělat nespokojení zaměstnanci, kteří kvůli snížení platů hrozí protesty.