Dálkové vlakové spoje příští rok čekají škrty

Hlavní nádraží

Hlavní nádraží

Dálkové železniční spoje budou podle ministra dopravy Pavla Dobeše (VV) pro příští rok sníženy o pět až šest procent. Omezení se nejvíce projeví například mezi Pardubicemi a Jihlavou, Prahou a Chomutovem a menšími tratěmi. Ministr to řekl v pořadu Impulsy Václava Moravce.

U financování dálkové dopravy škrtlo podle Dobeše ministerstvo financí 200 milionů korun. „My v tuto chvíli vyjednáváme kompromisní variantu, která říká, že bude objednáno za 150 milionů, to znamená, že snížení bude v reálné hodnotě 50 milionů, což bude odpovídat mezi pěti až šesti procenty vlakokilometrů, které byly objednány na rok 2011,“ řekl Dobeš.

Škrty ve financování dálkové železniční přepravy budou podle Dobeše směřovat tam, „kde je nejmenší výnosnost a obsazenost, tam kde je nejméně využívána trasa“.

Ministerstvo dopravy podle Dobeše do úterý dopracuje grafikony a pošle objednávku spojů na příští rok Českým drahám. Není tak ohroženo vypracování jízdních řádků pro rok 2011, uvedl ministr.

Podklady pro grafikony měly být odevzdány původně do 5. září. Kvůli průtahům kolem vyjednávání rozpočtu na příští rok požádalo ministerstvo dopravy o prodloužení termínu o dva týdny.