Dálnice D1 by se v okolí Brna měla rozšířit na tři pruhy

Plánovaný průběh rekonstrukce - ilustrační foto

Plánovaný průběh rekonstrukce - ilustrační foto Zdroj: RSD

Ministerstvo dopravy chce rozšířit dálnici D1 v okolí Brna na tři pruhy. Informoval o tom dnes ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), podle něhož chce úřad o územní rozhodnutí požádat příští rok. Úprava dálnice v úseku mezi Kývalkou a Holubicemi má stát řádově miliardy korun.

„V této chvíli se to projektuje, předpoklad dokončení projektových prací je v roce 2014. Ještě příští rok bychom měli požádat o územní rozhodnutí,“ uvedl Stanjura.

Podle ministra dává rozšíření dálnice okolo Brna smysl, protože v daném úseku projede denně asi 75 tisíc vozidel. V části mezi Kývalkou a Mirošovicemi, kde se uskutečňují současné opravy, jezdí kolem 35 tisíc aut denně, proto tam podle něj dva pruhy budou stačit minimálně do roku 2040.

Mluvčí ministerstva Tomáš Neřold uvedl, že příprava stavby bude časově náročná, protože bude třeba vykoupit část pozemků, odstranit některé stavby v blízkosti dálnice a také získat potřebná ekologická povolení. To by podle něj mohlo trvat léta. Cenu rozšíření odhadl v řádu miliard.