Dceřiné firmy ČSA měly vloni ztrátu přes 100 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Dceřiné firmy Českých aerolinií (ČSA) skončily loni se ztrátou přes 100 milionů korun. V roce 2009 byly přitom tyto společnosti ziskové. Napsala to deník Dnes, který získal údaje z výroční zprávy. Největší propad zaznamenala firma Czech Airlines Handling, starající se například o odbavení cestujících i letadel, jejíž ztráta dosáhla téměř 80 milionů korun.

Czech Airlines Technics zabývající se údržbou a opravami letadel zaznamenala ztrátu 44 milionů korun a Holidays Czech Airlines provozující charterové lety 28,1 milionu korun. Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové však vyčlenění handlingu i údržby a oprav letadel do samostatných dceřiných společností v rámci Skupiny České aerolinie proběhlo až v průběhu roku 2010, v roce 2009 byly tyto činnosti integrální součástí společnosti České aerolinie (kromě již v minulosti samostatných a dlouhodobě ziskových CSA Services a Amadeus Marketing).

„Společnosti Holidays Czech Airlines a Czech Airlines Technics byly vyčleněny až v průběhu roku 2010 k 1. červnu, resp. k 1. srpnu. Jejich hospodářské výsledky s ohledem na jejich krátké samostatné období existence není tedy možné posuzovat jako celoroční, a v této souvislosti tak nejsou zcela relevantní,“ uvedla mluvčí ČSA. Czech Airlines Technics zabývající se údržbou a opravami letadel zaznamenala ztrátu 44 milionů korun a Holidays Czech Airlines provozující charterové lety 28,1 milionu korun.

Podle ní se také právě společnost Czech Airlines Handling již v průběhu prvního roku svého samostatného hospodaření (vznikla k 1.1.2010) dostala ve svých provozních aktivitách do pozitivních čísel, bez zohlednění oceňovacího rozdílu. „Například při vyčlenění dceřiných společností vzniká oceňovací rozdíl, tzv.goodwill, který se postupně odepisuje do nákladů. Právě bez této položky jsou provozní i celkové hospodářské výsledky zmiňovaných Czech Airlines Handling za loňský rok kladné. Provozní výsledek tedy přesahuje plus 18 milionů korun,“ dodala Hejsková s tím, že meziročním srovnání let 2010 a 2009 se celé Skupině podařilo výrazně snížit ztrátu minulých let, a to v absolutním vyjádření o 90 procent, z toho v provozních výsledcích zlepšení o 72 procent.

Aerolinky vyčlenily do dceřiných společností provoz letiště, pravidelnou přepravu, chartery, odbavování letadel i cestujících a údržbu strojů. Společnosti chce na úvěr od komerčních bank odkoupit Český aeroholding, do něhož stát vloží do konce roku 2012 akcie ČSA a Letiště Praha. Cena transakce není známa.

ČSA loni podle listu vydělaly jen dvě společnosti, v nichž mají podíl. Devítimilionový zisk vykázala firma Amadeus Marketing CSA, která v Česku zastupuje mezinárodní letenkový rezervační systém, a CSA Services fungující hlavně jako personální agentura, která vydělala tři miliony korun.