Delta Air Lines kvůli emisním povolenkám zdražily lety do Evropy

Delta Air Lines

Delta Air Lines

Delta Air Lines jako první velká americká letecká společnost zdražila lety do Evropy v souvislosti se zavedením systému emisních povolenek v EU, které platí i pro neunijní aerolinky. Zavedla příplatek ve výši tří dolarů (59 korun) na letenky z USA do Evropy a opačným směrem. Nová pravidla vyžadující účast leteckých společností v systému povolenek platí od začátku roku.

Povinnost účastnit se systému povolenek platí pro všechny aerolinky, které využívají evropská letiště. Evropský soudní dvůr v prosinci rozhodl, že Evropská unie může do systému zahrnout i aerolinky sídlící mimo EU.

Letecké společnosti mají do roku 2020 dostávat 85 procent povolenek zdarma a nakupovat 15 procent. Podle americké skupiny Airlines for America může unijní systém emisních povolenek stát americké letecké společnosti v letech 2012 až 2020 odhadem 3,1 miliardy dolarů.

Podle amerických leteckých expertů zatím není jasné, zda se k Delta Air Lines přidají i konkurenční americké letecké společnosti. Upozorňují však, že pokud se Delta Air Lines začnou kvůli přirážce potýkat s odlivem cestujících, zřejmě ji opět zruší.

EU zavedla systém emisních povolenek pro aerolinky v rámci svého úsilí o snížení emisí oxidu uhličitého (CO2), který je podle některých vědců zodpovědný za globální oteplování. Americké, ale i čínské či indické společnosti ale systém kritizují. Podle Airlines for America má spíše než životnímu prostředí pomoci státním kasám zadlužených evropských zemí. „Je to obchodní bariéra ve jménu ochrany životního prostředí,“ tlumočila názor Pekingu zpravodajská agentura Nová Čína.

Letecká doprava se podle odhadů podílí zhruba třemi procenty na celosvětových emisích oxidu uhličitého, který je podle některých vědců zodpovědný za globální oteplování. Její podíl však rapidně roste. Evropská komise uvedla, že emise od aerolinek se od roku 1990 zdvojnásobily a do roku 2020 by se mohly ztrojnásobit.