DHL otevírá v Bruselu obří sklad za miliardy

Bruselský sklad DHL

Bruselský sklad DHL Zdroj: Barbora Pankova

Bruselský sklad DHL
Bruselský sklad DHL
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Společnost DHL Express uvedla do provozu překladiště u bruselského letiště. Sklad patří k těm vůbec největším v majetku firmy. Korporace do něj investovala přes 140 milionů eur.

Význam skladu přitom výrazně překračuje hranice Belgie. Protočí se v něm až šedesát procent balíků směřujících do dalších evropských zemí, na Střední východ, do Afriky nebo na americký kontinent. Podle výkonného ředitele DHL Express Kena Allena tak hraje klíčovou roli v přepravní síti společnosti. 

„Bruselský sklad patří k našim pěti největším na světě. Je to významná položka v celosvětovém investičním plánu, která podpoří náš růst, naši efektivitu a zvýši kvalitu přepravy,“ uvedl Allen při příležitosti otevření ve čtvrtek.

Sklad ležící na ploše 36 500 metrů čtverečních zvýší přepravní kapacitu DHL Express na čtyřnásobek toho, co v Bruselu zvládal doposud. Dva moderní třídící systémy tak za hodinu zpracují 42 tisíc zásilek. Společnost také posílila bezpečnost a balíky testuje také na výbušniny. 

Význam překladiště vyzdvihl Arnaud Feist, výkonný ředitel bruselského mezinárodního letiště Zaventem, které je od hlavního města vzdálené dvanáct kilometrů. „Je to budoucnost přepravy na letišti,“ uvedl. Zároveň ocenil dvě stě pracovních míst, které kvůli tomu na letišti vznikly. V překladišti najde práci 1200 lidí. 

Srovnatelnou kapacitu s bruselským skladem má logistické centrum v Lipsku, které společnost otevřela v říjnu 2016. Zvládne zpracovat 150 tisíc zásilek za hodinu a korporace do něj investovala 230 milionů eur. 

Německá firma DHL Express je součástí skupiny Deutsche Post DHL Group, která má zastoupení ve více než 220 zemích světa a zaměstnává zhruba sto tisíc lidí.