Distribuční centrum Hopi zůstane u Strančic

Průmyslový park Hopi

Průmyslový park Hopi

Protože zcela nových pronájmů moderních skladů v Česku nyní příliš není, budí pozornost i obnovené smlouvy stávajících nájemců. Jednou z největších transakcí tohoto typu se letos jistě stane prodloužení nájmu logistické společnosti Hopi Františka Piškanina, který letos získal titul Podnikatel roku 2012.

V průmyslovém areálu PointPark u dálnice D1 nedaleko Strančic Piškaninova společnost obnovila nájemní smlouvu na 45 tisíc metrů čtverečních skladů, sdělil developer PointPark Properties. Hopi využívá areál jako distribuční centrum pro několik mezinárodních zákazníků, mimo jiné pro Procter & Gambel.

Trh skladových nemovitostí je citlivý na výkyvy průmyslové výroby i útraty spotřebitelů v obchodech. Podle toho si totiž firmy pronajímají více či méně skladových ploch. O tom, že stavitelé skladů nemají příliš na růžích ustláno svědčí také fakt, že nové haly se staví téměř výhradně jen pro předem zajištěné nájemce.

V letošním prvním čtvrtletí vzniklo v Česku tímto způsobem 53 000 metrů čtverečních skladů, oznámilo sdružení poradenských firem Industrial Research Forum. Zhruba polovinu z této výměry postavil developer D+D Real v Mladé Boleslavi pro Škodu Auto. Druhým největším postaveným projektem byly dvě haly společnosti CTP v Hranicích na Moravě pro výrobce autodílů Henniges.