Do Karlových Varů létá stále více pasažérů, hlavně Rusů

Letiště Karlovy Vary

Letiště Karlovy Vary Zdroj: Miroslav Chaloupka

Karlovarské letiště zvýšilo v prvním pololetí počet odbavených cestujících meziročně o víc než šest procent na téměř 55 tisíc. Překvapením roku se stal březen, kdy branami vzdušného přístavu prošlo rekordní množství pasažérů. Naopak pokračuje pokles přepravy zboží a pošty.

„Pololetní výkony společnosti Letiště Karlovy Vary potvrzují setrvalý zájem o cesty zahraničních, zejména ruských turistů do karlovarského regionu,“ vysvětlil mluvčí letiště Radek Zábranský.

Nejsilnějšími měsíci z hlediska objemu odbavených cestujících byly v prvním pololetí březen a duben. „Zejména březnový objem cestujících je určitým překvapením letošního roku, kdy došlo k navýšení počtu cestujících o 31 procent proti stejnému období roku 2012,“ uvedl Zábranský.

Tradičně velmi silným měsícem zůstal duben. „Po mírném poklesu v květnu došlo v červnu opět k nárůstu počtu odbavených cestujících i přesto, že společnost Rossiya se poněkud nepochopitelně rozhodla ukončit provozování své linky ze Sankt Petěrburgu, která v posledních měsících vykazovala velmi dobré provozní výsledky,“ konstatoval Zábranský.

V prvním pololetí roku 2013 ale také pokračoval trend velkého poklesu v objemech přepravy zboží a pošty. Podle vedení letiště je to důsledkem přetrvávající neuspokojivé ekonomické situace v Evropské unii.

Loni plánovalo letiště, které patří Karlovarskému kraji, zisk 6,3 milionu korun. Nakonec vydělalo po zdanění 8,7 milionu korun. Celkové výnosy činily 82,2 milionu. Na dosažení hospodářského výsledku měly nejvýznamnější podíl tržby z leteckých činností, které v roce 2012 dosáhly 44,6 milionu korun.