Do roku 2016 zahájíme stavby za 233 miliard, plánuje doprava

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: FCC Construccion

Ministerstvo dopravy je do konce roku 2016 připraveno zahájit přes 200 dopravních staveb v celkové hodnotě zhruba 233 miliard korun. Nejvíce peněz má jít na výstavbu silnic a dálnic.

Konkrétně ministerstvo uvedlo zahájení stavby jihočeských úseků dálnice D3, R35 u Opatovic nad Labem, nový úsek dálnice D1 v úseku Přerov - Lipník nebo D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi.

Vypracovat přehled dopravních projektů, které je úřad připravený v nejbližší době rozestavět, nařídili ministru dopravy na společném setkání začátkem září předsedové koaličních stran. Materiálem, který vychází ze schváleného rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, se dnes měla zabývat vláda, jeho projednání ale z časových důvodů odložila na příští týden.

100 miliard na silniční stavby, 97 miliard na železnici

Celkem mají na dálnicích a silnicích začít vznikat stavby v hodnotě 130 miliard korun, z nichž zhruba 100 miliard připadne na dálniční projekty a stavby rychlostních komunikací. Dalších 97 miliard korun poté poputuje na železniční projekty a šest miliard na dopravní stavby na splavných řekách.

Urychlit výstavbu má podle ministerstva dopravy pomoci novela zákona umožňující výrazně zvýšit nabízenou cenu majitelům pozemků, a tím usnadnit výkup půdy pod připravovanými stavbami, uvedlo ministerstvo dopravy. Tato novela paltí od poloviny září. Kromě potíží s výkupy pozemků zpožďujícími výstavbu uvedl úřad rovněž komplikace při výběrových řízeních, kdy se v současnosti řada účastníků odvolává k antimonopolnímu úřadu a veřejné soutěže tím protahuje.

Přehled dopravních staveb s předpokládaným zahájením v letech 2014 - 2016Přehled dopravních staveb s předpokládaným zahájením v letech 2014 - 2016Přehled dopravních staveb s předpokládaným zahájením v letech 2014 - 2016 | Ministerstvo dopravy