Dobrindt: Mýtné v Německu se v principu nebude vymykat jiným zemím

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: M.Minderhoud via Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Chystané zpoplatnění německých dálnic pro osobní auta je v souladu s právem Evropské unie. Ve Spolkovém sněmu to před hlasováním o přijetí příslušného zákona řekl německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Berlín podle něj zavádí totéž, co v jiných zemích už platí. Německá opozice i některé evropské země zákon kritizují, protože zpoplatnění ve skutečnosti dopadne pouze na cizince.

„Mýtné pro osobní auta je konformní s evropským právem, věřte tomu konečně,“ řekl Dobrindt v projevu k poslancům. Podle něj vláda návrh prověřila a nenašla rozpory s unijními předpisy. „Když děláme to, co je dnes ve všech ostatních evropských zemích možné nebo už realizované, pak to musí odpovídat evropským zásadám,“ uvedl.

Ministr také zdůraznil, že zpoplatnění dálnic znamená, že rozvoj dopravní infrastruktury budou do budoucna financovat její uživatelé a ne všichni daňoví poplatníci. Podle Dobrindta Evropská komise takový přístup od členských států vyžaduje.

Návrh zákona předpokládá, že řidiči budou od roku 2016 platit za užívání německých dálnic až 130 eur (3550 korun) ročně v závislosti na ekologické náročnosti provozu auta. Pro novější auta, vozy s benzinovým pohonem a s menším objemem motoru bude poplatek nižší. Mýtné ale ve skutečnosti dopadne pouze na cizince, protože Němcům se o jeho cenu automaticky sníží daň z vlastnictví motorového vozidla.

Narušení principu otevřené Evropy?

Tento způsob zpoplatnění dálnic ve Spolkovém sněmu kritizovali opoziční Zelení a Levice, podle nichž je zákon zaměřený proti cizincům a staví se proti principu otevřené Evropy.

„Podobný druh mýtného v žádné sousední zemi není,“ prohlásil Herbert Behrens z Levice. „V Rakousku, ve Francii a v Itálii mají mýtné. Ale tam platí všichni,“ připojil se poslanec za Zelené Anton Hofreiter.

Podle Behrense členové Evropské komise dávají v neformálních rozhovorech najevo, že vnímají zákon jako porušení zákazu diskriminace na základě státní příslušnosti. Poslanec vyjádřil přesvědčení, že komise nakonec zákon zruší.