Doprava chce kvůli dálnicím usnadnit směny pozemků

(ilustrační foto)

(ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: ntr23 via Flickr

Ministerstvo dopravy hledá způsoby, jak urychlit směny pozemků pod plánovanými komunikacemi. Náhradní pozemky místo peněz chtějí majitelé především v trase plánované rychlostní silnice R6. Po dnešním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). R6 by se v příštím roce měla rozšířit o tři další úseky. Na nich je v současnosti vykoupeno zhruba 80 procent pozemků.

„Jeden z problémů, který jsme dnes identifikovali, je malá pružnost státu, pokud jde o možnost směn pozemků, když stát v dotčených lokalitách nějaké pozemky má,“ uvedl Sobotka. Podle Ťoka se nyní úřad pokouší zavést trojsměny, kdy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem staveb, nebude muset od Státního pozemkového fondu volné pozemky kupovat a ty potom směňovat s vlastníky pozemků pod plánovanými komunikacemi.

„Převedení pozemků přímo novému majiteli bez prostředníka (ŘSD) by bylo rychlejší a jednotlivé složky státní správy by si nemusely zbytečně přeposílat peníze,“ doplnil Ťok.

Úseky R6 chybí

V současnosti je čtyřproudá R6 pouze mezi Prahou a Novým Strašecím na Rakovnicku a pak mezi Karlovými Vary a Chebem. Ve výstavbě je nyní úsek mezi Lubencem na Lounsku a Bošovem, který měl být podle harmonogramu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončen letos v říjnu.

Napřesrok má na tuto stavbu navázat výstavba úseku obchvatu Lubence a rovněž má být zahájena výstavba rychlostní komunikace z Nového Strašecí k Řevničovu, kde vznikne obchvat obce.

Kvůli urychlení příprav nyní hodlá ministerstvo zahájit práce na vypsání výběrového řízení ještě před dokončením výkupu pozemků, aby soutěže na zhotovitele staveb mohly být vypsané ještě letos nebo na začátku příštího roku. Zároveň pracuje i na vydání stavebních povolení, dodal Ťok.