Doprava dostane miliardy na silniční stavby, prioritu má dálnice na Slovensko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: RSD

Ministerstvo dopravy dostane příští rok dvě miliardy korun navíc, letos pak tři miliardy, řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Peníze půjdou především na deset prioritních staveb, které mají výjimku kvůli starému posudku EIA. Podle Babiše se tak podařilo uspokojit všechny požadavky, s kterými ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na jednání o rozpočtu přišel.

Babiš řekl, že ministerstvo dopravy je připraveno začít budovat dálnice v délce asi 141 kilometrů. Letos obdrží doprava podle Babiše tři miliardy korun, které finance dají především z úspor za obsluhu státního dluhu. Další dvě miliardy korun dostane ministerstvo dopravy na příští rok. „Tím jsme vyhověli všem požadavkům ministerstva dopravy a příští rok i letos by měly být všechny stavby, které jsou připravené, finančně zabezpečené,“ řekl Babiš.

„Děláme vše proto, aby aspoň jedna z těch prioritních staveb, která má prominutou EIA, byla zahájena ještě letos. Bude to D49,“ doplnil ministr Ťok. Podle něj budou peníze nejen na deset prioritních staveb, ale i na některé obchvaty silnic I. třídy, například u středočeských Olbramovic.