Dopravní omezení trvají, ale dálnice D1 je na Vysočině znovu průjezdná

Oprava dálnice D1

Oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Provoz na dálnici D1 mezi Humpolcem a Jihlavou byl dnes po deváté obnoven. Uzavírka úseku trvala přes 13 hodin kvůli stržení mostu v rámci rekonstrukce dálnice. Původně se měla dálnice otevřít okolo osmé hodiny. Dopravní omezení všek trvají dále.

„Most padl dnes v jednu hodinu ráno,“ řekl Pavel Kaspar ze společnosti Setra. Dělníci po uzavření dálnice v sobotu po 20:00 nejdříve pod mostem demontovali svodidla. Pak optické kabely, které vedou středem dálnice, zabezpečili panely. Ze zdevastovaného mostu, který byl postaven před třemi desítkami let, odřezali proděravělé zábradlí. Obří bagr nahrnul pod most tuny písku, který přes den do uzavřeného pruhu navezlo několik kamionů s přívěsy, aby se nepoškodila vozovka.

„V souvislosti se snášením mostu jsme nemuseli v průběhu noci ani dnes ráno na objízdných trasách řešit žádnou mimořádnou událost, nedošlo k žádné dopravní nehodě a provoz probíhal bez problémů. Navíc byl velice slabý a řidiči se chovali ukázněně,“ řekl mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Místo zbouraného dálničního nadjezdu bude na 107. kilometru postaven nový. Jezdit by se po něm mělo začít zároveň s koncem oprav celého úseku Větrný Jeníkov - Jihlava, který je naplánován na příští léto.

Dopravní omezení na D1 kvůli dokončovacím pracím pokračují i po ukončení uzavírky. V daném úseku bude po deváté doprava vedena ve dvou pruzích směrem na Prahu a v jednom směrem na Brno. Kvůli dokončovacím pracím bude toto omezení platit i po zbourání mostu a znovuotevření D1, a to až do 12.6. do 23:59 hod.

Rekonstrukce zatím bez problémů

Rekonstrukce dvou úseků dálnice na Vysočině začala 9. května, zatím probíhá bez větších problémů v dopravě. Mostů se bude bourat celkem pět. Dálniční nadjezd na 107. kilometru bude kompletně přestavěn. Nově bude zprovozněn s koncem modernizace celého úseku Větrný Jeníkov - Jihlava, který je naplánován na příští léto. Další most v tomto úseku se bude bourat na 111. kilometru. Mezi Velkou Bíteši a Lhotkou budou během modernizace bourány tři dálniční nadjezdy, z nichž dva budou opět obnoveny.