Dopravní podnik chce nové stejnokroje, nemá na ně ale peníze

Dopravní podnik

Dopravní podnik Zdroj: DPP

Pražský dopravní podnik chystá pro své zaměstnance zbrusu nové stejnokroje a hledá firmu, která navrhne jejich podobu. Současným končí na konci roku 2014 licence průmyslového vzoru. Výroba nových obleků ale bude muset počkat, zadlužená městská firma zatím na ně nemá finance. Naposledy se do „nového“ oblékli řidičky a řidiči městské hromadné dopravy či revizoři v roce 2008.

„Vzhledem k současným finančním možnostem dopravního podniku není obměna stejnokrojů na pořadu nejbližších dní, další diskuzi očekáváme v průběhu příštího roku,“ uvedl mluvčí podniku Petr Vorlíček. Současné stejnokroje budou podle něj moci zaměstnanci nosit i několik dalších let.

Firmy, které se do výběrového řízení dopravního podniku přihlásily, budou pro nové stejnokroje navrhovat nejen střih, ale i materiál. Výsledek mají být dvě sady oblečení v konfekční velikosti XL a L pro muže a konfekční velikosti M a L pro ženy. Při poslední výměně stejnokrojů se například snížil počet typů kalhot, bund i svetrů. Nové obleky byly vyrobeny z lepšího materiálu, měly být méně mačkavé a odolnější.

„Viditelnou změnou ve vzhledu mezi novou a starou kolekcí bylo jiné logo, z velké nášivky na rukávu bylo umístěno na hruď v drobnějším všitém provedení,“ uvedl Vorlíček. Ani v roce 2008 nešlo o jednorázovou obměnu, ale postupné nahrazování.

Dopravnímu podniku chybí peníze na výrobu stejnokrojů například i kvůli nákupu problematických tramvají 15T Forcity od Škody Transporation. Dlouhodobý kontrakt na dodávku celkem 250 tramvají za 19,2 miliardy korun je údajně nevypověditelný.

Jiří Pařízek: Tramvají je přebytek. Prodej by byl jedním z řešení